Hoera, ik ben een asperger!

cover Hoera ik ben een asperger

Prijs:€ 16,50
Titel:Hoera, ik ben een Asperger!
Auteur:Ruud Bol
Categorie:Jeugd-/kinderboeken
Geïllustreerd:Ja
Uitvoering/formaat:Paperback 20 x 20 cm
Aantal pagina’s:52
ISBN:9789402218701
Verschijningsdatum:7 augustus 2015

Het boek is te bestellen in de webshop van mijn uitgever Boekscout.nl.

Maar ook bij Bol.com

Het prentenboek Hoera, ik ben een Asperger! bevat korte verhalen die je samen met een kind, dat het Syndroom van Asperger heeft, kunt lezen. Het zijn handige aanknopingspunten om bepaalde ervaringen te bespreken. ‘Wat doe jij graag hetzelfde?’ of ‘Vind jij ook dat anderen wel eens rare dingen zeggen?’. Als ouder of begeleider krijg je zo een betere kijk op de belevingswereld van het kind. De verhalen zijn gebaseerd op alledaagse belevenissen van kinderen met het Syndroom van Asperger. Elk verhaal sluit af met een vraag waar je met een kind over kan praten.

Auteur

Interview op Omroep Flevoland

Deel 1 :

Deel 2 :

Deel 3 :

 

Reviews:

De alledaagse situaties die voor een kind met Asperger toch zo anders zijn dan voor ons “normaal” denkende ouders, zijn mooi beschreven. Het is simpel en krachtig geschreven, een feest van erkenning en herkenning voor mijn kleine asperger thuis. Door de verhaaltjes en vragen uit het boek heb ik bepaalde inzichten gekregen over hoe haar belevingswereld is, en ben ik weer een stukje dichter bij het begrijpen hiervan.

Een mooi boek, duidelijk met veel liefde gemaakt. Ik zal het op mijn werkplek in gaan zetten om gesprekken aan te gaan met onze kinderen. Het is fijn om te zien dat iemand zich in zet om kinderen met asperger zich “normaal” te laten voelen. Een prachtig uitgangspunt om de wereld van iemand met asperger samen te betreden. Ik weet zeker dat dit boek tot leuke en verrassende gesprekken met kinderen leid!

Natuurlijk lijk ik bevooroordeeld, omdat de auteur mijn broer is, maar toch is dat niet waar. Door mijn werk in het (speciaal) onderwijs heb ik de afgelopen jaren met veel kinderen te maken gehad met een vorm van autisme. Ik heb het altijd erg leuk en voor de kinderen belangrijk gevonden om het gedrag en de merkwaardigheden van elk kind te bespreken, vaak in de hele groep. Daardoor ontstaat min of meer vanzelf een beter inzicht in het eigen functioneren en ook een beter begrip en acceptatie door klasgenoten. Deze verhaaltjes zijn een uitstekende handreiking om dergelijke gesprekken een richting te geven. Bedankt Ruud, een waardevolle aanvulling!

Bibliotheek:

Ik heb bericht ontvangen dat “Hoera, ik ben een Asperger!” nu ook in het assortiment van de bibliotheken is opgenomen. Dat zijn leuke berichten. Ik ben natuurlijk gelijk even op de site van de Flevomeer Bibliotheek gaan kijken. Daar stond onderstaande recensie:

Ruim twintig verhaaltjes van een pagina, geschreven vanuit de beleving van een kind met het syndroom van Asperger (een autisme spectrum stoornis). De auteur baseert zich op de ervaringen van twee van zijn kinderen met dit syndroom. De verhaaltjes gaan telkens over een afgebakend onderwerp, zoals angst voor een politiesirene, hoe moeilijk het is om iemand aan te kijken en over snel afgeleid zijn. Elk stukje eindigt met bv.: ‘En jij? Wat doe jij als er opeens iets verandert?’ De korte verhaaltjes zijn helder en concreet, geschreven in de ik-vorm. De vormgeving is ruim en rustig: links de tekst met veel wit eromheen, en rechts een bewerkte foto in zachte kleuren. De titel van het boek zal niet iedereen aanspreken. Voor veel kinderen is het niet zo ‘hoera’ om het syndroom van Asperger te hebben. En een kind met deze aandoening ‘een asperger’ noemen, kan stigmatiserend overkomen. Los van de wat onhandige titel is het een mooi boekje dat ouders/begeleiders en kinderen kan helpen om te praten over Asperger. Vanaf ca. 7 t/m 9 jaar..