Het spoort niet… maar zaagt wel!

Ik ben begonnen met de bouw van mijn zaagtafel. Ik had een 3 centimeter dikke plaat hout op de kop getikt. Die kon mooi als blad dienen. Van de overbuurman mooie balkjes gekregen om de poten van te maken. Het in elkaar zetten ging ook lekker vlot. De poten staan onder een hoek van 12 graden naar buiten zodat het lekker stabiel staat. Onder het blad zitten 2 balkjes die in het onderstel vallen, hierdoor blijft het keurig op zijn plaats liggen. Voordeel is dan dat je het blad met zaag en al er af kan pakken als ik de zaag niet nodig heb. Ik ga nog een blad maken waar ik mijn frees dan onder hang. Een multifunctioneel tafeltje dus.

Vervolgens mijn oude cirkelzaag onder de werkbank vandaan gehaald. Wat heeft dat arme ding op zijn donder gehad bij Tariq. Die grote balken zagen was te veel voor het arme beestje. Bij het uitmeten van het plekje waar de zaag onder het blad moet komen valt me op dat het zaagblad een beetje wiebelt. Niet alleen het zaagblad, maar de hele as waar het zaagblad aan vast zit. De lagertjes zijn dus niet goed meer. Dit houdt in dat het zaagblad straks een beetje wiebelt bij het zagen. Echt precies zagen zal er dus niet in zitten… Die zaag spoort niet meer. Hij zal ook wel extra kabaal maken. Dat wordt leuk. Gelukkig heb ik een gehoor beschermer.

Wat ook opvalt is dat het mechanisme om de zaagdiepte in te stellen hapert en krom is. Je kan hem dus niet makkelijk in hoogte verstellen. Daar kan ik wel een list op verzinnen. Na alles uitgemeten en afgetekend te hebben met de frees de ruimte waar de zaag in moet komen uitgefreesd. Like a glove! De zaag past precies. Goed meet en tekenwerk dus. Vervolgens met een paar blokjes hout de zaag onder het blad vastgezet en toen het grote moment. De zaag gaat aan en gaat voor het eerst door het werkblad. Als een mes door de boter, maar wel een luidruchtig mes. Wat een takkenherrie! Ik denk niet dat de zaag nog een lang leven beschoren is.

Vervolgens het werkblad omgedraaid en met een glimlach de zaagsnede in het verder maagdelijke blad bekeken. Omdat de zaag wiebelt is het verstandig om de zaagsnede iets ruimer te maken. Dus de zaagmachine weer verwijderd en vervolgens met de decoupeerzaag de sleuf een beetje ruimer gemaakt. Alles weer gemonteerd en dan de eerste test. Even wat restjes hout aan reepjes gezaagd. Het gaat perfect. Alleen zakt de zaag na verloop van tijd naar beneden. Dat mechanisme voor het instellen van de zaagdiepte werkt echt niet meer. Je kan het niet goed vastzetten. Ik ga dat morgen oplossen door een soort hefboom onder de zaag te plaatsen die je met een grote moer vast kan zetten. Daarmee kan ik dan de hoogte makkelijk instellen en de zaag ook vastzetten. Morgen zal ik foto’s op het blog zetten, dan is het misschien wat duidelijker.

Vandaag als laatste een schakelaar gemonteerd. Zonder die schakelaar moet je steeds onder de tafel duiken om de zaag aan te zetten, dat is niet praktisch. Ik heb dus een schakelaar met een stopcontact op de tafel gemonteerd. Dat is een tijdelijke oplossing. Er moet een schakelaar met een lichtje op komen zodat je goed kan zien dat de stroom er op staat. De schakelaar op de zaag heb ik met een tie rip vastgezet. Je zet de zaag dus met de schakelaar op de tafel aan en uit. Dat scheelt een hoop gebuk. Dat is wel zo lekker met die gammele rug van mij.

Het is toch leuk om te zien wat je kan maken van wat gekregen spulletjes, een oude zaag, een hand vol schroeven en een schakelaar die ik nog had liggen. De kosten tot nu toe… nog steeds €0!! Dat is precies het budget dat ik heb!

Reageer eens als je durft....