Ik ben tegenwoordig gek op boxen

Ik heb weer wat nieuws ontdekt om te knutselen… boxjes en kistjes. Na een paar probeerseltjes hier mijn eerste boxje. Voor Sylvia natuurlijk.

img_20161128_194538

img_20161128_194639De wandjes van steigerhout met tandverbindingen aan elkaar gemaakt. De bodem en de top van hardhout multiplex bewerkt met ijzer/azijn om het te vergrijzen. Langs de randen rondom een hardhouten inlay gemaakt en op de top een inlay met koperdraad. Daarna behandeld met gekookte lijnzaadolie om de nerf en accenten naar boven te halen.

Dat ijzer/azijn is een leuk goedkoop trucje om hout snel te verouderen. Je neemt een jampot die vul je met de goedkoopste witte azijn die je kan vinden en daar mik je ijzer in. Geen roestvrij staal, maar gewoon ijzer. Ijzeren schuursponsjes werkt het best, maar oude spijkers en schroeven gaat ook, het duurt alleen wat langer. Dit laat je een paar dagen staan en af en toe even schudden. Na een paar dagen is de azijn paars-bruin geworden. Je smeert dit op het blanke hout, laat het intrekken en drogen. Als je dan na een dagje kijkt zal je zien dat het hout er ouder en grijzer uit ziet. Als je het daarna met olie behandeld krijg je prachtige nerven en structuren. Kost bijna niets en geeft een prachtig resultaat. Alleen zolang het nog niet droog is een beetje zure lucht…

Reageer eens als je durft....